Rosewood hotel in voormalig Paleis van Justitie

Halverwege de 17e eeuw liet het stadsbestuur een nieuw weeshuis bouwen aan de Prinsengracht. In 1666 was het nieuwe pand van stadsarchitect Daniël Stalpaert af en namen de eerste wezen hun intrek. In 1783 werd een uitbreiding uitgevoerd, waarbij de beide zijvleugels met twee verdiepingen werden opgehoogd. Nadat het weeshuis in 1825 werd opgeheven, besloot de gemeente om de rechterlijke macht van Amsterdam voortaan in het gebouw te huisvesten. De architect was Jan de Greef. Een van de belangrijkste bouwwerkzaamheden was het veranderen van de gevel aan de Prinsengracht. Ook het interieur en het meubilair werd in deze periode speciaal voor het gebouw ontworpen en vervaardigd. In 1836 werd het pand in gebruik genomen. Als gevolg van ruimtegebrek werd in 1892 het interieur aangepast met een nieuwe zittingzaal, terrazzowerk, lambriseringen en chique cassetteplafonds. En in 1931 werden de waterkelders omgebouwd tot archiefruimte. In 1950 bereikte het complex zijn huidige omvang toen de naast- en achterliggende gebouwen aan de Prinsengracht, Leidsegracht en Lange Leidsedwarsstraat door het Rijk werden aangekocht.

Het voormalig Paleis van Justitie, aangekocht door CTF Development International Ltd, zal door Aedes Real Estate ontwikkeld worden tot een ultra-luxe Rosewood hotel. Rosewood streeft ernaar om het kroonjuweel binnen de Amsterdamse hotellerie te worden, evenals een van de mooiste hotels ter wereld te creëren. Het hotel wil authentieke en memorabele ervaringen voor haar gasten creëren door de geschiedenis, cultuur & architectuur te eren en tegelijkertijd de perfecte hedendaagse hotel ervaring te bieden. De begane grond en de brede gevel met relatief weinig openingen, voelen vrij gesloten aan. Het doel is om het gebouw een meer open karakter te geven. Vanuit de binnenkant door het openen van de lobby naar de binnenhoven en aan de buitenkant door hergebruik van de linker- en rechter ingangen van de hoofdingang.
Het hotel zal 144 kamers, waaronder 118 kamers en 26 suites, bieden. Vrijwel alle publieke functies, zichtbaar vanuit de Prinsengracht, komen op de begane grond waardoor een levendige en gezellige sfeer ontstaat. Er zijn vier eet- en drinkgelegenheden gepland. Verder komen er zes vergaderzalen, inclusief een indrukwekkende grote balzaal, allemaal gegroepeerd rondom een ruime en lichte patio. Dit unieke en exclusieve Paviljoen wordt hierdoor een flexibele en multifunctionele locatie voor bijzondere en gedenkwaardige gebeurtenissen. De luxe Sense Spa, het spa en wellness-centrum in het souterrain, krijgt een zwembad, spa & fitnesscentrum en wordt toegankelijk voor gasten en andere gebruikers.

Rosewood Hotels & Resorts, opgericht in 1979 in Dallas, Texas, beheert 19 unieke luxe onroerend goed objecten in 12 landen en heeft 13 nieuwe hotels in ontwikkeling. De Rosewood-portefeuille bevat een aantal van 's werelds meest vooraanstaande hotels en resorts, waaronder The Carlyle in New York en Hôtel de Crillon in Parijs. Rosewood Hotels & Resorts streeft ernaar om 50 hotels te beheren in 2020.

Project Details

Project grootte:

20.350 m2

Architect:

Kentie & Partners

Status:

Completion 2020

Rol Aedes:

Ontwikkelaar

Aedes werkt o.a. samen met: